5. 7 Shrnutí a přehled úkolů z lekce 5

5. 1 Úvod do lekce

Jste se svým životem spokojení? Kdybyste tímto způsobem prožili dalších deset, dvacet, třicet let, umírali byste s pocitem dobře prožitého života? Čeho byste nejvíce litovali, kdybyste věděli, že zítra zemřete? 

5. 2 Hodnoty

Hodnoty představují to, co dává našemu životu smysl, pro co má cenu žít a podle čeho se můžeme v různých situacích orientovat. Pokud své hodnoty známe, můžeme si podle nich nastavit cíle, kterých chceme dosáhnout a jít po životní cestě, která nás bude uspokojovat a naplňovat a ne nudit a okrádat nás o smysl a životní energii.

5. 3.  Kolo života

Abychom se dokázali napojit na náš vnitřní zdroj motivace, je užitečné zmapovat naši současnou situaci – naplnění a spokojenost s našimi životními prioritami. Pokud nechceme žít život podle očekávání druhých, je nutné vědět, co si přejeme místo toho. K tomuto uvědomění pomáhá technika Kolo života – můžeme si jejím prostřednictvím uvědomit, co je pro nás v životě důležité a nakolik jsme s těmito klíčovými oblastmi spokojení. Jakmile totiž byť i jenom nakročíme na cestu za naším snem či cílem, „nakopne“ nás to a přinese spoustu pozitivní energie.

5. 4 Vision Board

Pro ujasnění naší vize a pro posílení motivace k jejímu dosažení si vytvořte Vision Board (neboli nástěnku snů). Vision Board je vizualizační pomůcka, která Vám nejen pomůže upřesnit si, co si v životě přejete, ale také Vám bude udržovat pozornost u Vašeho cíle při jeho plnění.

5. 5 Rozhodování podle priorit

Při rozhodování, čemu se budete daný den věnovat, mějte na mysli „Okno priorit“:

Osa naléhavosti znamená, že se např. blíží termín odevzdání úkolu nebo už máte třeba s úkolem zpoždění. Případně může být naléhavost vytvářená také jiným člověkem, který za vámi chodí a ptá se, jestli mu už konečně pomůžete, poradíte, uděláte…

Osa důležitosti vychází z vašich priorit.  Ne vše, co je naléhavé, je také důležité. Důležité jsou aktivity, které vám pomáhají rozvíjet jednotlivé dílky vašeho kola života.

Pamatujte na základní pravidlo: Důležité věci mají přednost před naléhavými / nedůležitými. Ne všechno, co hoří, se musí skutečně vyřídit hned.

5. 6 Tři kroky ke zvládání prokrastinace

1) Poznejte, jaké činnosti často odkládáte a jaké jsou vaše prokrastinační aktivity

2) Zaznamenejte, že prokrastinujete a položte si otázky:

  • Opravdu chci aktivitu, kterou nyní odkládám dělat? Není to přání/očekávání někoho jiného? Často odkládáme činnosti, které bychom „měli“ (např. hubnutí, cvičení, čtení odborných knih, učení se jazykům), ale ne „chtěli“.
  • Co se stane, když se činnosti nebudu věnovat? Plynou z ní negativní důsledky? Jaké?
  • Co se stane, když se činnosti věnovat budu? Jaké přínosy mě čekají?
  • Jaké mám pocity při představě dané činnosti? Mám obavy? Z čeho? Nevím, odkud začít? Kolik mě toho čeká? Kde najít potřebné informace?
  • Obávám se, že neuspěju?
  • Mám strach z toho, že se rozhodnu špatně?

3) Rozhodněte se pro vhodnou strategii:

  • Proč chci úkol splnit? Je spojen s dlouhodobými cíli?
  • Začněte hned ráno – snězte ropuchu!
  • Začněte malým kouskem
  • Zapojte druhé
  • Řekněte si o pomoc
  • Jak se odměníte?
  • Jasný termín
  • Vizualizujte vývoj
  • Co pomohlo?

Úkoly

Plnění úkolů si můžete zapisovat do dokumentu, který si můžete stáhnout zde: 5. lekce - kontrolní seznam úkolů

Lekce 5. 1

V průběhu dnes se sami sebe ptejte: Trávím tento moment tím nejužitečnějším způsobem? Pokud zní odpověď ne – co potřebuju dělat jinak, aby odpověď byla „ano“? Nemusíte ihned jednat, stačí, abyste začali sledovat, nakolik jste spokojení se způsobem trávení Vašeho času.

Lekce 5. 2 – Vaše hodnoty

Vytvořte si seznam a následný žebříček Vašich hodnot.

Lekce 5. 3 – Kolo života

Vytvořte si své Kolo života a uvědomte si, jaké kroky můžete podniknout, abyste s ním byli spokojenější či Vám Vaše spokojenost zůstala.

Lekce 5. 4 – Vision Board

Vytvořte si svůj Vision Board – ať v elektronické či papírové podobě.

Lekce 5. 5 – Cvičení: Zloději času

Projděte si seznam možných zlodějů času a uvědomte si, které se týkají právě Vás. Jak je můžete eliminovat?

Lekce 5. 6 – Prokrastinace

Co prokrastinujete? Proč? Jaké strategie můžete využít? Udělejte si cvičení: Vaše prokrastinace.