5. 4 Vision Board

Nástěnka snů = Vision Board

Podívejte se nejdříve na video:

Pro ujasnění naší vize a pro posílení motivace k jejímu dosažení si vytvořte Vision Board (neboli nástěnku snů, příklad Vision Board uvádím na obrázku). Vision Board je vizualizační pomůcka, která vám nejen pomůže upřesnit si, co si v životě přejete, ale také vám bude udržovat pozornost u vašeho cíle při jeho plnění.

Úkoly

5. 4 Vision Board

Vytvořte svůj vlastní Vision Board

1) Vytvořte si „Kolo života“ (cvičení popsáno v předchozí lekci).

2) Zamyslete se nad tím, jak byste chtěli, aby jednotlivé oblasti Kola života vypadaly. Představte si, že jsou ideálně naplněné. Jak to vypadá?

3) Najděte obrázky/ symboly / slova/texty vaší vize v jednotlivých oblastech. Můžete si na pomoc vzít časopisy a vybírat si podle svých přání ty, které se vám líbí. Ráda využívám vyhledávač obrázků Google – zadám např. štěstí, spokojené vztahy, bohatství atd. a vyberu si obrázky, které ve mně vyvolávají příjemné emoce a vystihují to, co chci.

Volte obrázky jenom toho, co chcete opravdu vy sami (podobně jako jste v Kole života vybírali oblasti, které jsou důležité pro vás). Na Vision Boardu by neměly být obrázky toho, co chce někdo jiný, společnost, je to obecné důležité atd. Pokud tam takovéto symboly umístíte, pravděpodobně se při pohledu na ně neposílí vaše motivace (cílem je, abyste cítili radost, klid, nadšení atd.).

Nevkládejte obrázky toho, co nechcete. Jedna účastnice kurzu si takto dala na Vision Board obézní ženu a tu přeškrtla. Připomínám, že mozek potřebuje jasnou instrukci – tohle chci. Místo obézní ženy by se tedy spíše hodil obrázek ženy s vysportovanou postavou.

4) Vezměte si čtvrtku (ideálně A3 nebo větší) a s vytištěnými obrázky a hesla si různě posouvejte, než je finálně nalepíte. Vision Board následně vystavte na pro vás viditelném místě (obývací pokoj, ložnice, lednice atd.), abyste ho co nejčastěji přes den míjeli a mohli zaregistrovat.

5) Každý den se u něj zastavte a položte si otázku: jak se dnes mohu k některé z mých vizí přiblížit?

Tipy pro tvorbu Vision Board:

  • Můžete si také vytvořit elektronickou podobu Vision Boardu – a mít potom Vision Board umístěný na ploše počítače.
  • Dejte si čas. Někdy může trvat až několik týdnů, než si ujasníte, co si v životě přejete a najdete odpovídající obrázky a hesla.
  • Můžete si dělat Vision Board pro různá časová období – např. roční vize, pěti-letá vize nebo pro určitý projekt (např. vystudování vysoké školy, přežití Vánoc v klidu a v pohodě, odchod na volnou nohu atd.).