2. 3 Poloha těla, délka a jak udržet praxi

Jakou zaujmout tělesnou polohu a jak dlouho meditovat? 

Podívejte se na video: 

Poloha těla

Meditovat můžete v jakékoli poloze, např. v sedě na židli, na zemi s polštářem a se zkříženýma nohama nebo v leže. Pomáhá, pokud se v té pozici cítíte majestátně a důstojně. Vyzkoušejte různé polohy (v každé se budete při meditaci cítit trochu jinak) a zjistěte, která vám nejvíce vyhovuje.

Oči můžete mít buď zavřené nebo polotevřené a dívat se šikmo dolů. Oboje má své výhody a nevýhody. Vyzkoušejte, co vám víc vyhovuje.  

Jak dlouho meditovat a jak si udržet praxi Všímavosti?

Důležité je meditovat denně. Na každou předchozí zkušenost se nabaluje další a vaše psychika se postupně stává klidnější a vyrovnanější. Každý z učitelů doporučuje jinou délku meditace – zhruba od 5 do 45 minut.

Dělej méně, než jsi schopen :-)

Praktická rada od mistra Mingyura Rinpočheho:  „Meditujte méně času, než jste schopni.“

Co je tím myšleno?

Například, pokud můžete sedět v meditaci, aniž by to pro vás byla dřina pět minut, tak seďte jenom čtyři minuty. Opravdu stačí čtyři minuty, můžete i několikrát denně. Důvodem je zabránit tomu, aby se meditace stala zátěží. Pokud cítíte meditaci jako zátěž, praxe není udržitelná.

Úkol

Deset minut se soustřeďte na svůj dech

Zaujměte svoji meditační polohu a přiveďte svou pozornost na deset minut ke svému dechu. Pozorujte proces dýchání, tak jak to znáte z lekce 1.  

  • Můžete se soustředit na pocit dechu proudícího nosními dírkami. Při nádechu cítíte chladnější vzduch, při výdechu teplejší.
  • Dalším místem může být například hruď, která se s nádechem rozpíná a s výdechem stahuje.
  • Zvedající se a klesající klíční kosti.
  • Břicho, náš střed, které se klidně pohybuje nahoru a dolů.

Cvičení dělejte tak, že si buď jednoduše nastavte časovač na 10 minut a po uplynutí doby skončete anebo poslouchejte audionahrávku.

Jak se teď po cvičení cítíte? Jste klidnější a uvolněnější? Podařilo se vám usměrnit své myšlenky a rušivé vlivy? Zapište si do kontrolního seznamu plnění úkolů vše, co pro vás bylo důležité. Odkaz na stažení:   2. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů_.docx 

Tento týden můžete dělat každý den buď: