2. 4 Zaměřená a otevřená pozornost

Co je to zaměřená a otevřená pozornost?

Fyzické cvičení rozvíjí dvě komplementární schopnosti: sílu a výdrž. Pokud chcete být dobrým sportovcem, potřebujete obojí. Podobně existují dvě doplňkové kvality pozornosti: zaměřená pozornost a otevřená pozornost. Abyste z meditace vytěžili co nejvíc, je také dobré umět obojí.

  • Zaměřená pozornost představuje intenzivní soustředění na vybraný objekt. Je stabilní, silná a neochvějná. Můžeme si ji představit jako parsek slunečního světla zaměřený do jednoho bodu.
  • Otevřená pozornost je ochotna setkat se s čímkoli, co přichází. Je flexibilní a vítá vše, co může přijít. Vypadá jako sluneční světlo, které dopadá na všechno.

Běžně při meditaci trénujete obojí zároveň. Pevně se soustředíte na předmět meditace, např. dech - zaměřená pozornost, a zároveň si uvědomujete všechny rušivé vlivy, které necháváte být - otevřená pozornost. Meta-pozornost hlídá, že děláte to, co jste si předsevzali.

Úkol

Trénink zaměřené a otevřené pozornosti

Tento úkol můžete vnímat podobně jako kruhový trénink ve fitku. Pro cvičení doporučuji si stáhnout aplikaci na mobil „meditation timer“ a nastavit si dopředu potřebné časy po třech minutách. Nebo můžete trénovat podle mojí audionahrávky.

  1. Pohodlně zaujměte svoji meditační polohu a třikrát se zhluboka nadechnete a vydechněte.
  2. Po dobu tří minut se soustřeďte na svůj dech (zaměřená pozornost).
  3. Po dobu tří minut pozorujte cokoli, co se objeví ve vaší mysli (otevřená pozornost).
  4. Po dobu tří minut se soustřeďte na svůj dech (zaměřená pozornost).
  5. Po dobu tří minut pozorujte cokoli, co se objeví ve vaší mysli (otevřená pozornost).
  6. Po dobu tří minut se soustřeďte na svůj dech (zaměřená pozornost).
  7. Pomalu si otevřete oči a vaše cvičení je u konce.

Jak se teď po cvičení cítíte? Zapište si vše, co vás zaujalo do kontrolního seznamu plnění úkolů. Odkaz na stažení:   2. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů_.docx 

Tento týden můžete dělat každý den buď: