8. 8 Shrnutí a přehled úkolů z lekce 8

8. 1 Oběť v nás

V řadě z nás žije oběť- část naší osobnosti, která si ráda stěžuje, nechce přijmout za svůj život zodpovědnost, vnější svět a jiné lidi viní za svoji nespokojenost a neúspěch.

S obětí jsou spojené pocity zoufalství, odporu, nechuti, bezmoci, vzteku, závisti. A ty často v roli oběti přenášíme do vztahů s druhými a otravujeme je jimi.

Navíc přístup oběti blokuje vystupování ze zóny komfortu, zkoušení a učení se novým věcem, přijímání výzev. A tak nám ta naše oběť šlape po štěstí.

8. 2 Oběť v monologu: jak o sobě a světě mluvíme

Naši oběť můžeme odhalit tím, že budeme pozorně naslouchat vlastním výrokům, které zrcadlí náš vnitřní prožitek. Doporučuju vám k tomu skvělou knihu Willa Bowena Svět bez stížností. Stěžuje si totiž oběť v nás. S knihou je spojená 21denní výzva – pokaždé, když nahlas vyslovíte stížnost, přendáte si náramek (jakýkoliv nebo ten, který je součástí knihy) z jedné ruky na druhou. Je to úžasná technika sloužící ke zvědomování si toho, co vypouštíme z úst.

8. 3 Oběť a nenaplněné potřeby

Mnohdy ještě silněji a viditelněji můžeme naši oběť zachytit v  komunikaci s druhými lidmi. Oběť neumí asertivně sdělovat svoje potřeby a zastat se sama sebe. Obava z konfrontace při poskytování zpětné vazby, kterou oběť prožívá, vede k racionalizaci.

8. 4 Potíže s odmítáním

V případě, že si oběť neví rady, jak odmítnout požadavek druhého, často ho přijímá. Vnitřně takoví lidé prožívají odpor, nechuť, mají pocit, že s nimi druzí manipulují, že musí souhlasit. Následně si svoji neschopnost druhé odmítnout před sebou samými obhajují.

V naprosté většině případů máme možnost volby. I když se třeba jedná o špatnou a ještě horší variantu. Otázkou pro nás v podobných situacích je: Co je v tuhle chvíli lepší? Jinými slovy – co je menším zlem?

8. 5 Pasivní agrese

Oběť dokáže být agresivní – a to pasivně. Nevstupuje do otevřeného konfliktu, ale záškodničí.

Oběť pronáší výroky typu: „Já ti nerozumím. Chci ti porozumět, ale opravdu ti nerozumím. Snažím se, ale nechápu.“ Reaguje tak, ačkoliv se snažíte vysvětlit věc z různých úhlů pohledu. Zapomíná opakovaně na úkol nebo dohodu – slíbí, ale neudělá, nepřinese, přijde pozdě. Pasivně agresivní člověk nedá vědět, že mu úkol či spolupráce nevyhovuje, nedostanete signály nespokojenosti.

8. 6 Oběť, úspěch druhých a závist

Pro oběť je snadnější vidět úspěch jiných lidí jako projev talentu, nikoliv úsilí. Oběť se zjevuje i v prožitku závisti, v konfrontaci s tím, co bychom chtěli mít, a nemáme. Oběť v nás má často pozornost zaměřenou na to hezké venku, místo aby investovala energii do budování toho hezkého u sebe.

8. 7 Z oběti tvůrcem

Prvním klíčovým momentem je prozkoumání vlastní oběti. A tím můžete začít už dnes. Na co zaměříte svoji pozornost? Můžete

  • zkoumat váš vnitřní monolog: jak často si stěžujete.
  • sledovat své komunikační návyky: potíže s odmítáním, vyjadřováním svých potřeb, poskytováním zpětném vazby a podobně.
  • vnímat své emoční naladění: pocity bezmoci, závisti.

Jakmile vaši oběť zahlédnete, proměňte ji ve tvůrce. Mobilizujme síly, chyťme si otěže našeho života, našeho štěstí či neštěstí a vědomě se rozhodněme, co s danou situací chceme dělat. A za toto rozhodnutí přijměme zodpovědnost, neházejme ji na svět či druhé lidi.

Úkoly

Lekce 8.2

Začněte sledovat, jak často si v průběhu dne stěžujete a nechcete přijmout svůj díl odpovědnosti a řešit problém, který vás trápí.

Pořiďte si jakýkoliv náramek, který se Vám bude jednoduše přendávat z jedné ruky na druhou a pokaždé, když zachytíte, že si stěžujete, náramek přesuňte. Podobně může sloužit např. mince v kapse.

Lekce 8. 3

Otázky pro vás: V jakých situacích máte potíže zastat se sami sebe, říct, co vám vadí, a následně viníte druhého člověka z toho, že není dostatečně vnímavý, že vás tlačí do kouta a podobně?

Lekce 8. 4

Otázky pro vás: V jakých situacích neumíte druhé odmítnout? Jak často máte pocit, že jsou jejich požadavky neoprávněné, přesto i přes svůj odpor souhlasíte a následně prožíváte vůči požadujícím negativní emoce?

Lekce 8. 5

Otázka pro vás: V jakých situacích se chováte pasivně agresivně?

Lekce 8. 6

Otázky pro vás: Komu a co závidíte? Co jste ochotní udělat pro to, abyste to také získali? Nakolik znáte své vlastní směřování, hodnoty a životní priority? Do jaké míry je naplňujete?