8. 5 Pasivní agrese

Podívejte se na video:

Oběť dokáže být agresivní – a to pasivně. Nevstupuje do otevřeného konfliktu, ale záškodničí.

Příklady pasivní-agresivity oběti

  • Na poradě se Klára uchechtne názoru kolegy Tomáše a řekne, že to je hloupost. Tomáš v  daný moment nedokáže konstruktivně zareagovat. Vztek v něm kypí, hlavou se mu honí násilné představy směřující k destrukci kolegyně. Navenek na něm ale není nic poznat. Další den Tomáš zaslechne, že Klára shání dokumenty k jednomu z projektů. Ví, kde dokumenty jsou. Ale proč by měl Kláře pomáhat?
  • Kamila sedí na zahrádce v restauraci a vadí jí, že u stolu vedle ní kouří. Nic hostům neřekne, ale vzdychá, koulí očima a záměrně nahlas (aby to ti vedle sedící zaslechli) si svému doprovodu stěžuje na jejich neohleduplnost.
  • Honza potřebuje probrat důležitou záležitost s partnerkou Jolanou. Jolana se na Honzu zlobí, protože s ní nechce jet na víkend za rodiči. S Honzou ale své pocity nekomunikovala. Teď sedí, dívá se sice na Honzu, ale jakoby přes sklo a mlčí.

Oběť pronáší výroky typu: „Já ti nerozumím. Chci ti porozumět, ale opravdu ti nerozumím. Snažím se, ale nechápu.“ Reaguje tak, ačkoliv se snažíte vysvětlit věc z různých úhlů pohledu.

Zapomíná opakovaně na úkol nebo dohodu – slíbí, ale neudělá, nepřinese, přijde pozdě. Pasivně agresivní člověk nedá vědět, že mu úkol nevyhovuje, nedostanete signály nespokojenosti.

Úkol:

Otázka pro vás: V jakých situacích se chováte pasivně agresivně?