2. 5 Neformální praxe Všímavosti

Jak přenést Všímavost do běžného života

Z předešlých lekcí již víte, že Všímavost je klíčovým nástrojem pro rozvoj emoční inteligence. Během meditace můžete zažít určitý stupeň soustředění, vnitřního klidu a štěstí, ale výzvou je přenést tyto vlastnosti do běžných životních situací. Výhody meditace všímavosti se částečně přenášejí do běžného života automaticky. Jde to ale ještě více posílit.

Jak? Neformální praxí Všímavosti.

Podívejte se na video:


Všímavost můžete přivést k jakékoli běžné činnosti. Ideální způsob, jak toho dosáhnout, je věnovat plnou neposuzující pozornost všemu, co děláte. Reálně stačí, pokud se nám to podaří aspoň několikrát za den, samozřejmě čím častěji a na delší dobu, tím lépe.

Pokaždé, když si uvědomíte, že něco děláte, ale při tom myslíte úplně na něco jiného, vaše pozornost se potuluje jinde. Je to úplně normální, ale z hlediska tréninku všímavosti je potřeba ji jemně přivést zpět k vaší činnosti. Je to v podstatě taková meditace za běžného chodu života.

Je to podobné jako při meditaci v sedu nebo lehu. Rozdíl je v tom, že předmětem meditace není dech nebo tělo, ale jakákoli činnost. Jakmile dokážete všímavě a bez posuzování vnímat okamžiky každodenního života, jeho kvalita se může dramaticky změnit.

Všímavostí si můžete navodit častěji pocity spokojenosti

S každou malou prožitou radostí se vám o trošku zvýší životní energie a tím se připraví pole i pro ty větší radosti. Když se soustředíte na přítomný okamžik, i neutrální zážitky se stávají příjemnějšími.

Všímavost lze převést také k druhým lidem

Myšlenka je velmi jednoduchá: věnujte svou plnou pozornost bez posuzování druhému člověku a pokaždé, když se vaše mysl někam zatoulá, tak ji jemně přiveďte zpět.

Naše pozornost je nejcennějším darem, který můžeme ostatním dát. Uvidíte, jak pokvetou.

Kouzlo neformální praxe Všímavosti je, že Vás nestojí v porovnání s klasickou meditací téměř žádný čas.    

Úkol

Všímavost v běžném životě

Trénujte Všímavost v každodenních situacích, například:

  • V autě: Někdo podle vás pojede příliš rychle nebo pomalu. Než mu začnete nadávat, dejte si pauzu. Potom si zvolte reakci.
  • Na schůzi: Zaměřte pozornost na svůj dech, tělo a na to, co děje v místnosti. Pozorně poslouchejte, co kdo říká, a zároveň pozorujte komentáře vaší hlavy k jejich projevům (např. „Ty jo, ten se zase vykecává“). Neposuzujte ani sebe, ani svoje komentáře, nenechte se emočně vtáhnout.
  • Doma: Při komunikaci s dětmi, s partnery - věnujte jim plnou pozornost a odložte svoji obvyklou reakci.
  • Podívejte se do mapy svých spouštěčů, kterou jste vypracovali v předchozí lekci 1. 3 a buďte všímaví v těchto situacích. Sledujte i sílu emocí (náběh, vrchol, uklidnění - tak je popsáno v části Začarovaný kruh. Vše si zapisujte.
  • Jídlo: Zkuste všímavě jíst - zapojte všechny smysly, pořádně si jídlo prohlédněte, přičichněte, vychutnejte v puse, osahejte, poslechněte si, jestli vydává nějaké zvuky ...
  • Chůze: Běžte např. všímavě do druhé kanceláře, pokoje, k autu, na autobus ...
  • Vaření: Všímavě zkuste nakrájet cibuli :-)