3. 5 Shrnutí a přehled úkolů z Lekce 3

3. 1 Jak souvisí pocit vlastní hodnoty se sebedůvěrou

  • Sebehodnota (jinak řečeno pocit vlastní hodnoty) je způsob přemýšlení o sobě a vnímání sebe.
  • Vychází čistě z našeho nitra, my ji vyzařujeme a druzí ji z nás dokážou vycítit. Souvisí s naším charisma a nelze ji předstírat.  
  • Z pocitu vlastní hodnoty vyrůstá naše sebedůvěra a sebevědomí a spokojené vztahy.

3. 2 Posilte pocit vlastní hodnoty a sebedůvěry

  • Mnoho psychologů se shoduje na tom, že směrodatnou fází pro vývoj pocitu vlastní hodnoty je prvních pět až šest let života. 
  • V tomto období se také vytvářejí základní emoční vzorce – tajné programy, ze kterých vychází interpretace a prožívání našeho světa v dospělosti.
  • Pokud nemáte úplně skvělé základy, můžete si je přebudovat. 
  • Mezi základní stavební kameny naší sebehodnoty patří: sebeuvědomění a sebepřijetí.

Sebehodnota

3. 3 Jak na sebepřijetí

Důležitý krok pro posílení sebehodnoty a sebedůvěry je sebepřijetí. Uvědomte si svůj postoj k sobě. Všimněte si, jak se k sobě chováte a jak často posloucháte svého vnitřního kritika. Pokuste se na sebe dívat s laskavostí.

  • Řekli byste to, co říkáte sobě např. svému dítěti nebo jinému milovanému člověku?
  • Vytvořte si v mysli, jako oponenta k vnitřnímu kritikovi, milující babičku. Neexistuje nikdo na světě, kdo by neudělal něco "blbě".

3. 4 Já nejsem ta prožívaná emoce

  • Přestaňte se ztotožňovat se svými emocemi. Vy nejste ten, co je vzteklý, smutný, šťastný atd. Vy jste ten, který právě teď prožívá vztek, smutek, štěstí atd.
  • Tento posun je nesmírně důležitý, protože nám pomáhá ovládat naše emoce. Pokud jsou naše emoce tím, čím jsme, pak s tím můžeme dělat jen velmi málo. Pokud jsou však naše emoce tím, co zažíváme ve svém těle, potom na ně můžeme nahlížet např. podobně jako na bolest ve svalech po namáhavém cvičení ve fitku. Je to jen fyziologický zážitek, který za chvíli odejde, a my ho můžeme ovlivnit.

Úkoly

Lekce 3. 2 - Body scan

Kdykoli si vzpomenete během dne

Co nejčastěji během dne zaměřte část své pozornosti do těla - při jakémkoli kontaktu s druhými, při jídle, při práci, při chůzi atd. a sledujte, co se v něm děje. Občas je to velmi zajímavé. Pokaždé, když věnujete všímavou pozornost svému tělu, vytváříte podmínky pro neurologické změny, které vám umožní stát se vůči němu a emočním procesům vnímavější.

Body scan - 7 minut

Ze začátku doporučuji poslouchat audionahrávku, potom můžete klidně provádět sami.

  1. Zaujměte uvolněnou polohu, zavřete si oči a po dobu jedné minuty se soustřeďte na svůj dech.  
  2. Hlava – Přeneste svou pozornost na svou hlavu, obličej, temeno, zadní část hlavy. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte.
  3. Krk, ramena, ruce – Přeneste pozornost na krk vně i zevnitř, ramena, ruce a dlaně. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte.
  4. Záda – Přeneste pozornost do horní části zad, prostřední části zad a spodní části zad. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte.
  5. Přední část těla – Přeneste pozornost na svoji hruď a břicho. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte.
  6. Hýždě, nohy, chodidla - Přeneste pozornost do svých nohou a hýždí. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte. Uvědomte si kontakt chodidel se zemí.
  7. Celé tělo – Přeneste pozornost do celého těla – odspodu nahoru a odshora dolů. Vnímejte po dobu jedné minuty pocity nebo to, že žádné pocity necítíte. Potom si pomalu si otevřete oči a vaše cvičení je u konce.

Body scan - 20 minut

Zapište si vše, co vás zaujalo do kontrolního seznamu úkolů, který naleznete zde: 3. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů_.docx

Praktikujte denně buď 20 minutovou verzi nebo 7 minutovou.

Lekce 3. 2 - Journaling

Journaling je praxe sebepoznání, kde píšete sami sobě. Toto cvičení vám může pomoci objevit to, co je ukryto ve vaší mysli a není na první pohled zřetelné. Necháte své myšlenky proudit na papír a uvidíte, co přijde.

Samotné cvičení není složité. Vezmete si větu s otevřeným koncem např. „Moje silné stránky jsou ...", "Moje slabiny jsou ...", "Zdroje a limity mám ...", "Vyznávám tyto hodnoty ...", "V životě chci dosáhnout ...", "Nejvíc mi momentálně záleží na ..."  a dáte si určitý čas zhruba pět až dvacet minut. Po dobu vašeho času píšete všechno, co vás k této větě napadne. Můžete psát i o čemkoli jiném, co vám přijde na mysl. Snažte se nepřemýšlet o tom, co píšete - stačí jen psát. Nechte všechny své myšlenky proudit na papír. Pište, dokud neuplyne čas. Pokud nevíte, co psát tak pište „nevím, co mám psát“. Buďte k sobě naprosto upřímní, nemusíte to nikomu ukazovat a neposuzujte to, co jste napsali.

Abyste udrželi každodenní praxi, můžete si napsat nedokončené věty „do zásoby“, dát je do krabice a každý den jednu z nich vytáhnout – a psát.

Příklady nedokončených vět:

  • „Teď mě momentálně stresuje …“
  • „Dnes se mě emočně dotklo …“
  • "V práci potřebuji ..."
  • „Mé manželství se mi jeví …“
  • „Jako matka/otec/partner/partnerka se cítím …“
  • „Ve svém životě bych rád/a ještě udělal/a …“
  • „Chtěl/a bych se naučit …“
  • „Radost mi dělá …“ „Právě potřebuji …“
  • „Mé zaměstnání mi připadá …“
  • „Láska pro mne znamená …“

Potom se podívejte, co jste napsali a pokud chcete, můžete některé výroky dále rozebrat. Uvidíte, na co všechno se dá tímto způsobem přijít, co všechno si uvědomíte a co se potom stane v realitě.

Praktikujte denně, aspoň 5 minut. Zapište si plnění a vše, co vás zaujalo do kontrolního seznamu úkolů, který naleznete zde: 3. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů_.docx