4. 4 Prostě to nechte být

Téměř každý v sobě máme jakýsi zákoník – sadu pravidel a očekávání, jak bychom se my i druzí lidé měli chovat, co je v pořádku a co ne. Zákoník má původ v tajných programech a je „potvrzen“ našimi životními zkušenostmi. Pokud někdo poruší některé z našich pravidel, často to v nás vyvolá negativní emoce. 

Podívejte se na následující video:

Mít zákoník je naprosto v pořádku. Je ale velmi důležité si uvědomit, že druzí mají také svůj zákoník, který se nemusí shodovat s tím naším.

Pokud druzí neplní naše očekávání, často nás to štve. V tento moment je dobré si uvědomit, že druhý svým chováním (momentálně) nenaplňuje naši potřebu, ne, že je špatný a dělá nám to určitě schválně.

Často nevíme, proč se druzí chovají tak, jak se chovají. Nemá smysl je soudit podle jedné nebo dvou situací.

Klíčové je, vnímat svoje potřeby a pravidla a zároveň respektovat pohled druhého.

„Bože, dej mi sílu, abych dokázal přijmout věci, které změnit nemohu, odvahu, abych změnil věci, které změnit mohu, a moudrost, abych tyto věci dokázal rozlišit. “ aténský dramatik Aischylos

Radujte se. Zažívejte radost bez příchuti nespokojenosti

Všechny příjemné zážitky jednou skončí, dovolená, vztahy, mládí atd. Nic netrvá věčně. Když dostanete kytici růží, tak nemá smysl si kazit radost nereálnou touhou, aby neuvadla. Pokud dokážete přijmout, že ty kytky jednou stejně uvadnou, tak si jich můžete plně užívat. A to platí pro všechny aspekty našeho života. Prostě to nechte být! Když se má něco "podělat", tak se to stejně podělá, a to bez ohledu na to, jestli jste před tím prožívali radost a spokojenost nebo ne.

Úkoly

Plnění úkolů si můžete zapisovat do dokumentu, který si můžete stáhnout zde:  4. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů_.docx

Můj zákoník

  1. Vypište si hlavní body svého zákoníku.
  2. Odkud se vzaly? Kdo vám je předal?
  3. Co se ve vás děje, pokud je někdo porušuje?

Přestaňte si kazit radost

Uvědomte si, kdy jste si kazili radost z nějaké situace nebo zážitku, že skončí nebo se pokazí? Co jste si tím způsobili? Zapište si to. (Je těžké to psát?)