4. 1 Emoční únosy

Emoční únosy

Při emočních únosech už nemáme emoce, ale ony mají nás a diktují nám, jak se máme chovat. Amygdala vyhodnotí situaci jako pro nás nebezpečnou a vypne rozumné uvažování. Potom naskočíme do vzorů a chováme se podle strategií přežití – bojuj (např. hádáme se, křičíme), uteč (odejdeme, případně rovnou práskneme dveřmi) nebo ustrneme (zíráme, útrpně mlčíme, případně opakujeme pořád dokola nějaké nesmyslné věty). Jsme pohlceni emocemi a máme v tom okamžiku pocit, že vše, co se děje je pravdivé a už to takto bude napořád. Ztrácíme nadhled. Až emoce opadnou, tak si své chování často vyčítáme, říkáme si, jestli nám to stálo za to nebo kdybych byl býval/a …

Naše jednání pod vlivem emocí má často nepříjemné následky a je jedno, zda jste uneseni pozitivními nebo negativními emocemi. Emoční únosy spolehlivě poznáte tak, že později litujete toho, co jste řekli, udělali anebo také neřekli či neudělali.

Podívejte se na následující video:

Sebeovládání není vyhýbání se emocím ani jejich potlačování

Sebeovládání neznamená popírání emocí, jejich potlačování nebo předstírání, že se nás nic nedotklo. Situace se nás budou dotýkat pořád, jde jen o to, jestli ony ovládnou nás nebo my je. A pokud ony nás, tak na jak dlouho.

Je potřeba naučit se vyjadřovat průběžně svoje potřeby a nelpět na dohodách, které nefungují (buď je nedodržují druzí nebo my sami). Je nutné doplňovat během dne energii – jídlo, odpočinek, kratičké meditace, zaměřovat se na pozitivní stránky naprosto obyčejných věcí, tím získáme energii, a jsme více schopni odolávat tlakům z okolí i z našeho nitra. Nemusíme být vždy perfektní. Úspěch je, pokud emočně náročné situace zvládáme o trošku lépe než dřív. 

Emoce v sobě také nesou důležité informace, a pokud je potlačíte, tak je ztratíte. Když např. cítíte dlouhodobou nespokojenost v práci, v manželství atd., nemá smysl to popírat a říkat si, že vše je ok, ale situaci řešit, s rozumem. Tím odpouštíte páru.