1. 3 Začarovaný kruh

Jak jsou propojené myšlenky, emoce, tělo a chování?

Podívejte se na toto video:

Začarovaný kruh - video

Začarovaný kruh

  • Psychické a fyzické je úzce propojeno. Myšlenky jsou v hlavě a emoce v těle. Začarovaný kruh
  • Podněty jsou neutrální. My si je ať už vědomě nebo nevědomě, správně či nesprávně, interpretujeme. Myšlenka v hlavě vyvolá emoci. Emoce se promítne do těla a ovlivní naše chování. 
  • Problém začarovaného kruhu je v tom, že svým chováním v podstatě potvrdíme tu naši původní myšlenku nebo spíše domněnku. Myslíme si, že je pravdivá a jinou variantu ani nezjistíme. Celý kruh se uzavírá a my se v něm pohybujeme ve všech podobných situacích.
  • Navíc s každým opakováním svého chování a domněnky nebo utkvělé představy, vytváříme emoční vzorce a vzorce našeho chování.

Mnoho interpretací a emočních reakcí se spouští automaticky, podle naučených vzorců a většinou si je neuvědomujeme. Vědecké studie tvrdí, že na situace reagujeme automaticky podle vzorců až z 95%. 

Jak tedy chcete změnit svoji budoucnost, pokud se chováte pořád stejně?

Potřebujeme rozvíjet své myšlení a cítění, naučit se jiným úhlům pohledu a reakcím - vystoupit ze začarovaného kruhu. A to se dozvíte v průběhu tohoto kurzu.

Průběh emocí

Velmi důležité je uvědomit si a všimnout si, že emoce obvykle nemají dlouhého trvání. Přijdou a zase odejdou. Můžete si je představit jako vlny na moři. Obrázky, které vidíte níže, představují křivky (vlny) častých průběhů emocí. Samozřejmě, že tvary vašich vlastních křivek se budou trochu lišit a záviset na konkrétních situacích a vašem momentálním rozpoložení.

Průběh emocí

Abyste dokázali regulovat emoci, je potřeba je zaregistrovat v jejím počátku - zastavit se. Tam její intenzita není tak vysoká a můžete ji ještě zvládnout. Když vlna dosáhne vrcholu, už je většinou pozdě a podléháte tzv. emočnímu únosu - emoce má vás a ztrácíte racionální kontrolu.

Úkoly

Zmapujte své spouštěče

Cvičení, včetně jeho popisu si stáhnete na tomto odkazu: Zmapujte své spouštěče.docx

Pro kontrolu plnění vašich úkolů si stáhněte a používejte např. tento kontrolní seznam: 1. lekce_kontrolní seznam plnění úkolů.docx