8. 2 Oběť v monologu: jak o sobě a světě mluvíme?

Podívejte se na video:

Naslouchejte svému vnitřnímu monologu

Naši oběť můžeme odhalit tím, že budeme pozorně naslouchat vlastním výrokům, které zrcadlí náš vnitřní prožitek. Podívejte se na pár příkladů, možná se v některém poznáte.

  • Ráno po probuzení: Ach jo… zase jsem zaspala. Proč musím vstávat tak brzo? Já prostě nikdy na první zvonění budíku nevstanu.
  • Pohled do zrcadla při oblékání: Jsem vyžraná jak prase, vypadám jako klobása, takhle nemůžu mezi lidi. Nemám nic na sebe. Hubnout nemá smysl, stejně zase přiberu.
  • Při cestě do práce: Ty řidiči, to jsou ale hovada. Proč nejezdí normálně slušně? A ta zácpa… všichni musí jet do práce autem. Přijedu pozdě, šéf mě zase seřve.
  • Po otevření počítače: To je e-mailů. Z toho by se jeden zbláznil. Nikoho nezajímá, že dělám práci za tři lidi. A zítra mám školení na zvládání stresu – to jsem zvědavá, jak mi to pomůže. Nějaký chytrák bude sdílet životní moudra.
  • A pokračujeme průběhem dne: To je zase šlichta. To se nedá jíst.
  • On mi to zase neposlal! To mám vše ostatním milionkrát připomínat?
  • V lednici nic není. Pokud nenakoupím já, tak umřeme hlady.
  • Jsem tak unavená, že už ani nic nepřečtu. Stejně to jsou v té rozvojové knížce jenom poučky, které se nedají v praxi použít.

Jak změnit stěžování si?

Doporučuju vám k tomu skvělou knihu Willa Bowena Svět bez stížností. Stěžuje si totiž oběť v nás. S knihou je spojená 21denní výzva – pokaždé, když nahlas vyslovíte stížnost, přendáte si náramek (jakýkoliv nebo ten, který je součástí knihy) z jedné ruky na druhou. Je to úžasná technika sloužící ke zvědomování si toho, co vypouštíme z úst. Knihu nejdříve četl manžel a já jsem se jenom smála, jak často svůj náramek přendává z ruky na ruku – při telefonování s kolegy, při rozhovoru s rodiči, při jízdě v autě, péči o syna a v mnoha dalších situacích. Smála jsem se, dokud jsem si nevzala náramek na ruku sama. Až potom jsem pochopila, kolik mých stížností bylo nevědomých. Oběť se zkrátka umí dobře schovávat.

Úkoly:

Začněte sledovat, jak často si v průběhu dne stěžujete a nechcete přijmout svůj díl odpovědnosti a řešit problém, který vás trápí. Pořiďte si jakýkoliv náramek, který se Vám bude jednoduše přendávat z jedné ruky na druhou a pokaždé, když zachytíte, že si stěžujete, náramek přesuňte. Podobně může sloužit např. mince v kapse. Zkoušejte ideálně tak dlouho, až se Vám podaří nestěžovat si 21 dní v kuse. Pro více informací si přečtěte knihu: Svět bez stížností od Will Bowena.