8. 1 Oběť v nás

Podívejte se na video:

V řadě z nás žije i oběť. Je to část naší osobnosti, která si ráda stěžuje, nechce přijmout za svůj život zodpovědnost, vnější svět a jiné lidi viní za svoji nespokojenost a neúspěch.

S obětí jsou spojené pocity zoufalství, odporu, nechuti, bezmoci, vzteku, závisti. A ty často v roli oběti přenášíme do vztahů s druhými a otravujeme je jimi. Možná znáte někoho, kdo si v pozici oběti libuje – kolikrát po rozhovoru s takovým člověkem odcházíme s polovinou energie.

Navíc přístup oběti blokuje vystupování ze zóny komfortu, zkoušení a učení se novým věcem, přijímání výzev. A tak nám ta naše oběť šlape po štěstí.

Jak vystoupit z naší oběti?

Oběť u druhých je pro nás obvykle dobře viditelná. Naši vlastní oběť si už ale uvědomujeme hůře. Je to podobné zápachu z úst – všimnete si ho u druhého, ale svůj dech necítíme. Registrujeme negaci druhých lidí, ale svoji často nevnímáme.

Abychom mohli z oběti vystoupit, potřebujeme ji nejdříve zahlédnout. Proto se v následujících lekcích zaměříme na to, kde všemožně se může naše oběť skrývat a jak ji rozpoznat. Prozkoumáme společně čtyři cesty: v monologu, dialogu, pasivní agresi a v prožitku závisti.