7. 4. Pozice vnímání

Podívejte se na video:

Pozice vnímání je technika, která nám může pomoci lépe pochopit druhého člověka a získat inspiraci pro řešení dané situace. Dá se využít:

  • když nás druhý člověk rozčiluje a my s ním potřebujeme komunikovat;
  • při emočně klidné situaci, ve které by nám ale znalost motivů a lepší pochopení komunikačního partnera pomohlo (např. při vyjednávání).

Nejdříve popíšu princip techniky a následně ho ukážu na konkrétním příkladu.

Ráda v této technice pracuji s prostorem, do kterého umísťuji jednotlivé pozice (role). Dá se ale využít i při sezení na jednom místě, jenom se v představě do rolí vžívám.

Používáme celkem čtyři role: já, komunikační partner, objektivní pozorovatel a Meta pozice.

= Vaše role; jakmile jste na této pozici, přemýšlíte o sobě, vnímáte své emoce, potřeby.

Partner = Protistrana; když stojíte na této pozici, už nejste vy, ale stáváte se protistranou. Snažíte se stát jako protistrana, tvářit se tak. Na této pozici pracujete s vhledy a intuicí. Nesnažte se to vymyslet – spíše sledujte, jaké myšlenky a emoce vám přichází. Cílem je lépe pochopit motivaci protistrany, její situaci a také vnímat její pozitivní úmysl, abyste snížili intenzitu vlastních negativních emocí. Každý z nás má pro své chování pozitivní úmysl, i když to tak druhý nemusí vnímat.

Pozorovatel = Objektivní člověk, který danou situaci pozoruje a sdílí svůj vhled a rady.

Meta pozice = Vy sami, ale z odstupu – časového nebo prostorového. Pomůže vám vnímat důležitost dané situace pro váš život.

Příklad techniky v praxi naleznete v tomto dokumentu: Pozice vnímání

Úkol

Vyzkoušejte techniku „Pozice vnímání“ u situace, kterou v současnosti prožíváte nebo jste v minulosti prožili.