7. 3 Vytvoření empatického návyku: milující laskavost

Podívejte se na video:

Návyk laskavosti a podobnosti si můžete vytvořit tak, že pokaždé, když se s někým potkáte (nebo ještě před tím) si připomenete, že je to člověk, jako vy. Má podobná trápení, emoce, myšlenky, starosti a radosti a v duchu si budete přát, aby byl šťastný.

Dnes se tedy na tento prvek zaměřte a kdykoliv potkáte jiného člověka (na ulici, v kanceláři atd.), zkuste si v duchu říct:

„Tato osoba je lidská bytost, stejně jako já. Přeji jí, aby byla šťastná. “

Pokud to budete dělat dostatečně často a dlouho, a rovnou vás upozorňuji, že se to velmi dobře čte, ale v praxi (aspoň ze začátku) je to s některými lidmi složitější, tak si vytvoříte automatické nastavení pro laskavost a empatii. Tento mentální návyk vás učiní být vstřícnější k druhým lidem a oni vám to většinou na oplátku zase automaticky vrátí.

Meditace „Milující laskavost – původní“

Pravidelným tréninkem této meditace se zlepšuje nálada, vzrůstá empatie, sociální propojení a pocity štěstí. Zmírňuje se sebekritičnost, klesá úzkost a posiluje se laskavost směrem k sobě.

Skvělé na této meditaci je, že než se dostanete k obtížnému člověku, vaše mysl je již nastavena na milující laskavost, což vám usnadňuje „rozbít“ své mentální návyky k této konkrétní osobě. Například, pokud jste pokaždé znechuceni (naštvaní, cítíte odpor, ublíženost atd.), pokud si jenom vzpomenete na osobu ZZZ a použijete ji po nějakou dobu jako každodenní předmět meditace, po chvíli může vaše mysl tuto problematickou osobu spojovat s pozitivnějšími nebo neutrálními pocity, které se mohou promítnout do vnější reality v podobě změněného chování a zlepšení vašeho vztahu. Je potřeba to vyzkoušet. Zde najdete odkaz na audio nahrávku meditace:

.

Meditace „Milující laskavost – upravená“

Další způsob, který vám zde popíšu jsme s Radkou sestavily samy pro sebe. Používáme ho pro hojení vztahů. Když se rozčílím, něčí chování mě mrzí, případně ve mně přetrvává pachuť konfliktu či nedorozumění na kolegu, přátele, rodiče, manžela, své děti atd. si na chvíli někde (čím dříve tím lépe) tiše sednu a oddám se níže popsané meditaci. Je to velmi mocný nástroj. Po několika minutách se cítím ohledně sebe, druhého člověka a celé situace o hodně lépe. Velká část negativních emocí se prostě rozptýlí.  

Oproti původní meditaci milující laskavosti se v této variantě více soustředíme prožitek spojený s uvědoměním, že daný člověk je stejný jako my. Vyzkoušejte i tuto audionahrávku:

.

Úkoly

Každodenní přání druhým lidem alespoň po dobu jednoho týdne: „Tato osoba je lidská bytost, stejně jako já. Přeji jí, aby byla šťastná.“

Milující laskavost – původní audio: odkaz zde

Milující laskavost – upravená audio: odkaz zde

Praktikujte denně po dobu 1 týdne jednu z verzí.