7. 2 Co není empatie?

Podívejte se na video:

Co není empatie

  • Psychologizování
  • Souhlas
  • Poskytování rad
  • Vyprávění příběhů
  • Zlehčování
  • Povzbuzování

Základem empatie je laskavost a podobnost. Na podobnost se můžeme také dívat jako na rovnocennost. Já a druhá osoba jsme z lidského hlediska a z pohledu „vyššího celku“ rovnocenné bytosti. Abychom se tedy stali empatičtějšími, potřebujeme si vytvořit mysl, která automaticky reaguje na lidi s laskavostí a s předpokladem, že ostatní jsou především LIDÉ „stejní jako já“. Nejsou to úředníci, učitelé, doktoři, prodavačky, ajťáci, bezdomovci – jsou to LIDÉ. Někteří z nás reagují automaticky zcela opačně.

 „Jsme to, co si myslíme. Vše z toho, co jsme, vzniká s našimi myšlenkami. Myšlenkami tvoříme svět.“ Buddha

Respektujme druhé a jejich cestu

Většina lidí dělá to, co dělá, protože, ze svého úhlu pohledu, jedná rozumně.  Lidé se v daném okamžiku chovají nejlépe, jak dovedou, na základě informací, které mají k dispozici, svých vědomostí, schopností, cílů, emočních a myšlenkových vzorců atd. Kdyby to v dané chvíli uměli lépe, tak by to určitě lépe udělali. 

Problém je v tom, že většina z nás se cítí jako středobod vesmíru a nedokáže se podívat na situace očima druhého nebo z pohledu celku.

Přijměme fakt, že lidem důvody jejich chování dávají smysl, předpokládejme, že se rozhodují nejlépe, jak umí, i když my tomu nerozumíme a sami bychom učinili jinou volbu. To je důležitý úhel pohledu empatie a nám umožňuje vidět sociální interakce s větší jasností, objektivitou a nadhledem.