7. 1 Co je empatie

Proč je empatie pro kvalitní vztahy důležitá?

Podívejte se na video:

Empatie je schopnost podívat se očima druhého, vcítit se do jeho situace a porozumět ji.

Mezi sebeuvědoměním, empatií a soucitem existuje těsný vzájemný vztah. Pokud sama nevím, co cítím a jaké to je, nedokážu to odhadnout ani u druhých. Pokud nemám soucit sama se sebou a neustále se kritizuji za každou domnělou chybu, nemohu soucítit a mít pochopení pro druhé. Jak potom mohu mít dobré vztahy? Když prohlubujeme sebeuvědomění posilujeme také soucit a empatii – k sobě i k druhým.

Klikněte a podívejte se na video o empatii z jiného úhlu pohledu:

Mozek a empatie

Skupina vědců z University v Parmě uskutečnila velice zajímavý výzkum. Vědci zkoumali aktivitu neuronů v mozku opic. Zjistili, že když opice zvedá ze země jídlo, tak se jí zapojuje určitý okruh neuronů. Když tu náhle ze země zvedl jídlo vědec a opice to viděla. Co se stalo? Opici se zapojily ty samé neurony, jako když si ho zvedala sama. Později byl ten samý jev zjištěn i u lidí, a tak byly objeveny zrcadlové neurony – jeden ze základních pilířů empatie. 

Podobný jev byl odhalen i u reakce na bolest. Vždycky jsem byla překvapená, že když se např. moje děti nebo i někdo cizí třeba o něco pořádně praštil a já jsem to viděla, tak jsem fyzicky ve svém těle na tom samém místě cítila tu bolest „jakoby s ním“. Připadalo mi to zvláštní, později jsem se ale dozvěděla, že je to zcela běžný jev. Na úrovni neuronů existuje „matrice bolesti“, která představuje oblasti mozku, jež se aktivují, když prožíváme bolest. Patří sem především přední cingulární kortex, talamus, insula a cerebelum. Současné studie prokazují, že pokud pozorujeme bolest blízké osoby tak se nám aktivují v mozku stejné struktury, jako bychom tu bolest prožívali my sami. Většinou nezažíváme stejnou sílu bolesti, ale sdílíme podobnou emoční zkušenost.