5. 5 Rozhodování podle priorit

Rozhodněte se správně, čemu se dnes budete věnovat

Podívejte se na následující video:

Při rozhodování, čemu se budete daný den věnovat, mějte na mysli „Okno priorit“:

Osa naléhavosti znamená, že se např. blíží termín odevzdání úkolu nebo už máte třeba s úkolem zpoždění (zapomněli jste na narozeniny své maminky). Případně může být naléhavost vytvářená také jiným člověkem, který za vámi chodí a ptá se, jestli mu už konečně pomůžete, poradíte, uděláte…

Osa důležitosti vychází z vašich priorit.  Ne vše, co je naléhavé, je také důležité. Důležité jsou aktivity, které vám pomáhají rozvíjet jednotlivé dílky vašeho kola života.

Uvědomte si, že důležitost a naléhavost jsou dva zcela odlišné pojmy. Důležité věci vás přibližují k vašim cílům. Naléhavé věci vyžadují vaši okamžitou pozornost, ale nemusí být pro vás v ten daný moment podstatné (např. projít nový email, vyřídit hovor se známým atd.). Pamatujte na základní pravidlo: Důležité věci mají přednost před naléhavými / nedůležitými. Ne všechno, co hoří, se musí skutečně vyřídit hned.

 Praktické tipy ke stanovování priorit

  • Každý týden se snažte alespoň jednou aktivitou posilovat každou z oblastí vašeho Kola života
  • Plán musí být reálný. Nikdy si neplánujte 100% svého času – nechte si rezervu pro nečekané záležitosti
  • Ideální je, aby byl plán přenosný (kdykoliv dostupný ať v papírové nebo elektronické podobě) – můžete ho potom jednoduše procházet v jakémkoliv prostředí (třeba při čekání na autobus) a pružně reagovat na změny
  • Plánujte si i volný čas – pokud nevím, jak chci s časem naložit, často se mi do plánu „vnutí“ aktivity druhých, kterých se ani účastnit nechci, případně věnuju čas něčemu, co není v daný moment to nejužitečnější
  • Jaký je váš biorytmus? Náročné úkoly plánujete na dobu vašeho vysoké výkonu.
  • Snažte se úkoly seskupit – v celcích vyřizovat emaily, telefonáty, pochůzky. Multitasking a roztříštěné úkoly jsou výrazně neefektivní.
  • Nic v hlavě – mějte u sebe neustále záznamní prostředek (papírový diář, notes, el. kalendář, záznamník atd.). Když vás napadne užitečná myšlenka, hned si ji zapište.
  • V průběhu svých dní byste měli minimálně zažívat pocity nudy a nevyužitého času. Mějte připravené činnosti, kterým se můžete v prostojích (např. cestování, čekání, nabíhání počítače atd.) věnovat: učení se slovíček (zkuste aplikaci Duolingo), plánování, čtení knih či ebooků, poslech hudby či audioknih, meditace, relaxace, hovory s přáteli atd.
  • Vyhněte se perfekcionismu – mějte na mysli jedno velmi důležité pravidlo: Úkol trvá tolik času, kolik mu vyhradíme. I když máte volnější den, plňte úkoly svižně a vědomě se rozhodujte, kterým chcete věnovat do hloubky a využít touhy po dokonalosti. U mnoha úkolů je užitečné si říct: Takhle to stačí.
  • Snězte žábu – začnětě každý den tím nejtěžším úkolem. Uvidíte, jak vás to nakopne do dalších aktivit 😊
  • Na konci každého dne si projděte plán na zítra, ať víte, co vás čeká a můžete se na to připravit.

Úkoly

5. 5  Jaké máte zloděje času?

Vyplňte si dotazník: Zloději času