5. 3 Kolo života

Co je pro Vás v životě podstatné?

Podívejte se na video:

Abychom se dokázali napojit na náš vnitřní zdroj motivace, je užitečné zmapovat naši současnou situaci – naplnění a spokojenost s našimi životními prioritami. Nespokojenost, frustrace, ztráta pocitu smysluplnosti totiž často vycházejí z toho, že se v životě nevěnujeme dostatečně tomu pro nás podstatnému. 

Abyste nelitovali nenaplněného života, pojďte si zkusit cvičení, které vám pomůže určit vaše životní priority. K tomu, abychom byli emočně vyrovnaní a spokojení, je důležité mít svůj život v rovnováze a postaven na několika pilířích.

Úkoly

Vytvořte si kolo svého života

Ke cvičení můžete využít dokument Kolo života - ke stažení zde

Krok 1: Nakreslete kruh.

Krok 2: Rozdělte kruh (jako dílky koláče/pizzy) podle oblastí, které jsou ve vašem životě důležité (např. vztahy, práce, volný čas, zdraví, peníze atd.) Můžete mít 5 nebo také 3 oblasti. Počet záleží pouze na vás. Velikostí dílku můžete naznačit důležitost oblasti

Krok 3: Vyplňte jednotlivé dílky podle vaší spokojenosti s danou oblastí. Ve středu kruhu si představte spokojenost 0 %, na obvodu kruhu potom spokojenost 100 %.

Podívejte se na kolo a zodpovězte následující otázky:

  • Jaká oblast, kdybyste se na ni zaměřili, by pozitivně ovlivnila váš život?
  • Jakou oblastí byste chtěli začít?
  • Jakou nejmenší změnu a ve které oblasti byste chtěli a mohli udělat?
  • Na jaký stupeň bodové škály chcete tuto oblast posunout?
  • Co Vám brání dostat se na vyšší hodnotu?
  • Jak poznáte, že už tam jste (v pozitivní změně), co bude jinak? Jak to pozná vaše okolí?
  • Co vše pro tento posun můžete udělat? Jak to uděláte? Čím a kdy začnete? Jaký je nejmenší krok, který v této oblasti můžete udělat, abyste ji posílil o jeden stupeň?