5. 2 Sebemotivace a hodnoty

Hodnoty a sebemotivace

Podívejte se na následující video:

Hodnoty vycházejí z našich základních potřeb:

  • fyziologické potřeby (jídlo, pití, sex, spánek)
  • bezpečí a jistota (domov, práce, zdraví)
  • společenské potřeby (přátelé, rodina)
  • uznání (respekt, úcta)
  • seberealizace, estetické a duchovní potřeby

Pokud známe své hodnoty, můžeme si podle nich nastavit cíle, kterých chceme dosáhnout a jít po životní cestě, která nás bude uspokojovat a naplňovat a ne nudit a okrádat nás o smysl a životní energii.

Hodnoty v životě člověka představují to, co dává našemu životu smysl, pro co má cenu žít a podle čeho se můžeme v různých situacích orientovat. Vymezují rámec, kým jsme, a do velké míry určují náš život.

Úkoly

Vaše hodnoty

  1. Nejprve si napište přibližně 20 různých hodnot. Použijte k tomu malé papírky. Na každý papírek napište jednu hodnotu. Seznam hodnot pro inspiraci si stáhněte zde 
  2. Nyní si představte, že letíte v horkovzdušném balónu – ten má potíže a vy musíte odhazovat pytle s pískem, abyste se nezřítili. Tyto pytle s pískem jsou vaše hodnoty. Jaké z nich se zbavíte nejdříve? Který 5 jste si nechali nejdéle?
  3. Napište si zvolené pořadí u jednotlivých hodnot.

Odpovězte si na otázky:

  • Jak jste se při psaní a vyškrtávání hodnot cítili?
  • Co jste si o sobě uvědomili?

Je obtížné se v životě soustředit na mnoho „důležitých“ věcí - potom nám to nejdůležitější uniká.

Způsob jakým máme své hodnoty seřazeny, nám ukazuje, v čem jsme jedineční. Své chování řídíme podvědomě nebo vědomě právě podle toho, co máme na předních místech žebříčku hodnot. I když budou mít dva lidé stejné hodnoty, můžou mít jiné pořadí, tím pádem se budou také různě chovat, přemýšlet a budou dosahovat jiných výsledků.